FAQ

Husbil:

Hur fäster jag solpanelerna?

Då finns det speciella monteringssatser för husbil, husvagn och båt. Samt lim. Vi erbjuder två olika montagesatser för husbil, en liten och en stor:

https://www.solorder.se/solpaneler-husbil/husvagnsmontageliten- solpanel

https://www.solorder.se/solpaneler-husbil/husvagnsmontagestor- solpanel

 

Kan jag ladda batteriet från bilen?

Har du en redan en befintlig laddningsstation kan du köpa till en solpanel en regulator, och bara koppla på.

 

Vad rekommenderar vi?

Solpanelen bör passa. Mät utrymmet noga innan köp. Annars beror solpanel och batteri storlek på behov, apparater och restid. I slutet av brödtexten på varje kategori finner du rekommendationer.

 

Båt:

Hur fäster jag paneler? 

Då finns det speciella monteringssatser för husbil, husvagn och båt. Samt lim.

https://www.solorder.se/solpaneler-husbil/husvagnsmontageliten- solpanel

https://www.solorder.se/solpaneler-husbil/husvagnsmontagestor- solpanel

 

Vad bör man tänka på?

En båt har segel och linor som ger upphov till skuggor. Lite skugga på solpanelen ger faktiskt mycket förlust, även om bara en liten del av solpanelen är skuggad, så hitta en öppen plats.

 

Fritidshus:

Vad har jag för nytta av solpaneler?

En solpanel är tystgående jämfört med ett elverk. Du slipper ta hem och ladda upp batteriet efter varje vistelse. Du kan vara där längre perioder utan att byta batteriet.

 

Vi använder det var helg? 

Se rekommendation i slutet av brödtexten i Stugkategorin. Dessa är dimensionerade för att räcka en normal vistelse över helgen.

 

Hur funkar det?

Först kopplar vi ihop så mycket som möjligt innan leverans, Solpaneler > Regulator > Batterier. Så att så mycket som möjligt är kopplat korrekt då du får paketet. Du kommer dock behöva koppla de sista kablarna på plats, men dessa kablar har kontakter som gör att du inte kan koppla fel. För att montera solpanelen ska du hitta ett söderläge, med så lite skugga som möjligt. Om du planerar att använda anläggningen hela året ska du fästa solpanelen i 45 graders riktning, om du endast ska använda den om sommaren fäst den i 20 grader. 

Ställ dit ditt batteri och fäst regulatorn på väggen. Koppla in solcellsregulatorn till ditt elsystem enligt bilden nedan:

Koppla in regulatorn i det befintiga elsystemet. Finns kopplingar att köpa, beror på hur det ser ut. Viktigt att koppla + till + och - till  -.

 

Jag har redan ett befintligt elsystem med energikälla (ex. vindturbin/elverk), hur ska jag koppla?

Om du redan får ut elen till dina vägguttag från den befintliga energikällan så struntar du att koppla in solcellsregulatorn till vägguttagen, solcellregulatorn kommer då bara att ladda batteriet.

 

Villa:

Vad kan jag driva från huspaneler? 

Man kan driva vad som helst som är kopplat till vägguttaget. Man sitter fortfarande på elnätet. Elen från solpanelen kommer att användas i första hand, räcker inte elen från panelerna kommer du att ta in el från elnätet. Om solpanelerna ger ifrån sig mer el än vad du kan förbruka så kommer du att skicka ut överskottet på elnätet, dvs. du säljer din el till elleverantörerna!

 

Hur stor skillnad gör vinkeln?

Den gör flera % i skillnad. Vertikal vs horizontal - skiljer 19%. 45 grader - 28% bättre än vertikal.

Om mitt tak pekar norrut hur löser man det?

Du hittar en bättre placering.

 

Vad finns det för alternativ?

  • Montera på solpanelerna på marken
  • På en vägg i söderläge.
  • Montera dem på ett tak i öst/västriktning och vinkla upp dem mot söder.

Garanti?

Effektgaranti 25 år- på 25 år har dom högst tappat 20% av effektivitet.

Snö?

Det är inga problem att borsta rent panelerna med en mjukborstad sop, men det är så lite energi man går miste om på vintern i förhållande till vår, sommar och höst perioderna, därför är det ingentig vi rekommenderar dig att lägga tid på.

Rengöring?

Regnet hanterar det. Det räcker med normalt skyfall för rengöring. Om du ändå tycker att panelerna är smutsiga kan du ta en vanlig blöt trasa och göra rent panelerna med.

 

Annat underhåll?

Ett solpanelssystem har inga rörliga delar, detta innebär att det inte är någonting som slits ned mekaniskt. Batterierna i stugan slits däremot kemiskt. Om du laddar ur batteriet så mycket som regulatorn tillåter bör du byta ut det efter ca 400 urladdningar (Solorderbatteri), eller efter ca 800 urladdningar

(Proffsbatteri/PowerSafe).

 

Tech:

Vad gör en inverter?

Elen från en solcell är inte samma sort som i ett vägguttag. Solcellen ger likspänning på ca 18 volt, ett vanligt vägguttag ger växelspänning på 230 volt. En inverter gör spänningen solpanelens likström till växelström och höjer voltantalet. Dvs tar upp det från 18 volt likström till 230 volt växelström. 

När man pratar om invertar finns det två olika typer som man ska skilja på:

  • Solcellsinverter - används när man är har solpaneler kopplade till det stora elnätet. Vanligtvis solpaneler på en villa.
  • Vanlig inverter - Du vill kunna koppla in, exempelvis, en vanlig dator och ladda den med hjälp av solenergi. Datorn vill ha 230 volt, men batteriet som solpanelen laddar har bara 12 volt. Därför har du en inverter mellan batteriet och datorn.

Inverter kallas även växelriktare

 

Vad är en regulator?

Regulatorn ser till att batteriet laddas på rätt sätt. Därför gör regulatorn om spänningen från solcellens 15-20 volt till de 12-14 som batteriet vill ha. Regulatorn hindrar också batteriet från överladdning/underladdning. Solcellen skickar ut all sin energi till regulatorn. Energin kan då gå direkt till lasten (belysning/kylskåp etc). Eller om du inte förbrukar någon energi så styr regulatorn om energin till batteriet. Om du vill kolla på TV när solen inte lyser, plockar regulatorn upp energin från batteriet och skickar energin till TVn.

 

Varför inte producera 230V direkt?

För att batterier arbetar med likspänning, och kommer dessa använder vanligast 12V (fritidsbatterier).  Så för att komma upp i 230V skulle man behöva 12 x batterier, vilket blir väldigt dyrt. Därför är det bättre att köpa en vanlig inverter som gör om batteriets 12 volt till 230 volt.

 

Hur funkar solpanelerna?

Elektricitet är elektroner som vandrar från atom till atom. När en elektroner träffas av en ljusstråle tar elektronen upp ljusstrålens energi, detta gör att den får för mycket energi för att stanna kvar vid atomen. Därför går elektronen vidare till nästa atom, men denna atom vill inte heller ha elektronen, så elektronen kommer att fortsätta sin vandring, och har man en vandrande elektron så har man elektricitet.

 

Hur effektiva är de?

De har en verkningsgrad på 13-16%. Detta innebär att om du skickar in 100 enheter energi (sol) så får du 13 enheter elenergi du kan använda. Jämförelsevis så har en vanlig glödlampa ca 5% i verkningsgrad.

 

Mer eller mindre effektivt att värma vatten direkt? Solfångare vs Solceller?

En solfångare är mycket effektivare på att värma vatten jämfört med en solpanel. Men man får ha i åtanke att en solfångare fungerar ju sämre desto kallare det är. Så solfångaren fungerar bäst under sommaren och då vill man oftast inte värma upp huset, däremot kan de fungera ypperligt att värma upp en pool med.

Hur rekommenderar man ett batteri?

Beror på hur många elartiklar man har, hur stora dom är och hur ofta dom används. Exempelvis om man bara har lampor – så krävs bara lite batteri, eftersom lampor inte drar så mycket och används bara någon timme på kvällen. För ett kylskåp så behöver man däremot ett större batteri, då ett kylskåp drar runt 1A (ca 75 liter) och är igång hela dygnet. Batteriet bör räcka hela vistelsen vid normal elförbrukning. Under veckan ska solcellen klara av att ladda upp batteriet fullt, så att man kan använda hela batteriet då man besöker stugan under helgen. Om man är i stugan hela veckor i streck ska man ha ett batteri som kan försörja hela förbrukningen under ca 4 dagar mulet väder (dvs. solcellen laddar ingenting). Solpanelen ska då klara av att ladda upp batteriet fult under ca 2 dagar.