Separata effektiva solpaneler / solceller för enkel montering

Här hittar ni lösa solceller / solpaneler. Färdiga paket finns under menyn "Solcellspaket"

Då man väljer att skaffa solceller gäller det att tänka ut hur stort energibehovet är och hur lång tid solcellerna har på sig att ladda upp batterierna innan de används på nytt. 
Det är meningen att strömmen i batterierna ska räcka under en vistelse, sedan laddas batterierna upp av solcellen mellan besöken.

Om man väljer att parallellkoppla flera solceller ökar man strömmen från solcellerna. Om man däremot väljer att seriekoppla flera solceller ökar man spänningen över dem, därför är det bara att seriekoppla två solceller om man har utrustning som kräver 24 volt inuti stugan.

Den märkta effekten som är skrivet på produkten är den så kallade toppeffekten (Wp), detta den effekten som tillverkaren lovar att solpanelen ska ge ifrån sig då temperaturen är 25° C och solen strålar 1000W/mvinkelrätt in mot solpanelen. Om temperaturen stiger eller himlen är mulen innebär detta att effekten från solcellen sjunker.

En solpanelen kan även generera effekt vid mulet väder, dock är denna effekt avsevärt mycket lägre än toppeffekten

Skillnaden mellan monokristallin och polykristallin (även kallat multikristalling) ligger i hur kristallerna som solcellerna är uppbyggda av ser ut. Monokristaller har en mer homogen struktur i kristallerna, detta gör att verkningsgraden hos monokristaller är högre än hos polykristaller.