Skaffa 230V i stugan!

Det blir vanligare och vanligare att man köper en växelriktare/inverter till stugan, så att man kan dra in 230V i stugan.
Tänk dig att enkelt ta med laddkabeln till paddan/telefonen hemifrån och bara koppla in i ett vanligt vägguttag i sommarstället. Dessa solpaket gör just detta möjligt.
De stora paketen med 400Ah batterier gör att du på fulladdade batterier kan:

  • köra en mikrovågsugn på 1000W i 3 timmar
  • ladda en skruvdragare upp till 95 gånger
  • köra en damsugare på 500W i 6 timmar
  • köra en diskmaskin av bättre energimärkning 3st diskcykler, på energiprogrammet

Solpaketen är färdiga med allt som behövs för installationen. Kablarna är ihopmonterade så långt det är möjligt och vi skickar med lite informationblad till de flesta produkter.

Notera att du vid val av växelriktare måste bestämma dej för om du vill ha 12V- eller 24V-system. Flera av dessa paket är gjorda för 24V, för att hålla nere kabelarean och göra kabelkostnaderna billigare. Detta innebär att du ska koppla batterierna i serie med varandra, dvs. batterierna ska bara vara sammankopplade på ett ställe, ena batteriets plus till andra batteriets minus. De polerna som är kvar ska dras till regulatorn, pluspolen som är kvar till regulatorns plusingång, minuspolen som är kvar till regulatorns minusingång. Om du villlägga till ett batteri till ett 12-Vsystem så parallellkopplar du de batterierna. 
Notera också att växelriktaren ger dig en fas. Detta innebär att du inte kan köra utrustning som går på trefas. För att veta om din apparat drivs på enfas så kollar du bara på kontakten, passar den i ett vanligt uttag så är det enfas och passar växelriktaren!

Det är lungt - vi skickar med ett kopplingsschema och de kablar du behöver för att koppla ihop batterierna rätt när du köper ett paket av oss :)

Hur ska du då välja växelrikare?

Börja med att räkna ut hur mycket effekt du kommer att dra som mest vid ett och samma tillfälle, du kommer förmodligen inte att dammsuga och titta på TV samtidigt. Detta värde tar du sedan och gångrar med 1,3 sedan avrundar du upp till närmaste värde på växelriktare.

För att ge dig en bild av de olika paketen klarar av har vi satt ihop en tabell. I tabellen så är det gulmarkerat på de sakerna som kan ligga och dra effekt kontinuerligt. De blåmarkerade fälten betyder att man bara kan köra en elapparat åt gången av de blåmarkerade. Notera att detta endast är ett riktmedel med ungefärliga värden vad en elapparat av en speciell typ drar. Det kan skilja mycket i effektförbrukning mellan olika ex. torktumlare, så kontrollera gärna vad just din elapparat drar för att vara på den säkra sidan!

300W 600W 1000W 1500W 2000W 3000W
        Spisplatta Spisplatta
        Tvättmaskin Tvättmaskin
        Dammsugare Dammsugare
        Vattenkokare Vattenkokare
      Diskmaskin Diskmaskin Diskmaskin
      Microvågsugn Microvågsugn Microvågsugn
      Brödrost Brödrost Brödrost
    Hårfön Hårfön Hårfön Hårfön
    Strykjärn Strykjärn Strykjärn Strykjärn
    Torktumlare Torktumlare Torktumlare Torktumlare
  Dator Dator Dator Dator Dator
  Mixer Mixer Mixer Mixer Mixer
  Vattenpump Vattenpump Vattenpump Vattenpump Vattenpump
  Skrivare Skrivare Skrivare Skrivare Skrivare
  Förstärkare Förstärkare Förstärkare Förstärkare Förstärkare
Frys 200l Frys 200l Frys 200l Frys 200l Frys 200l Frys 200l
Kylskåp Kylskåp Kylskåp Kylskåp Kylskåp Kylskåp
Symaskin Symaskin Symaskin Symaskin Symaskin Symaskin
Cirkulationspump Cirkulationspump Cirkulationspump Cirkulationspump Cirkulationspump Cirkulationspump
Satellitmottagare Satellitmottagare Satellitmottagare Satellitmottagare Satellitmottagare Satellitmottagare
Rakmaskin Rakmaskin Rakmaskin Rakmaskin Rakmaskin Rakmaskin
Energisparlampa Energisparlampa Energisparlampa Energisparlampa Energisparlampa Energisparlampa
Radio Radio Radio Radio Radio Radio

Anpassa dig!

Batterierna innehåller en begränsad mängd energi och behöver laddas upp igen av solen då de är urladdade. Försök därför planera din användning av energin, dvs. om du kör en diskmaskin en dag så kan det vara bra att vänta med dammsugning till nästa dag. Om det har varit mulet ett par dagar så kanske det är bättre att vänta med att starta diskmaskinen så att man kan se på TV på kvällen istället.

Lycka till!