Inverterelverk

Ett inverterelverk har en ren sinusvåg, vilket är samma typ av ström som du får i ett vägguttag hemma. Detta gör att i stort sett allt som du normalt koppar in hemma kan kopplas in ett inverterelverk och fungera så som det är tänkt.

Ett inverterelverk jämfört med ett "gammaldags" elverk, har även nyare teknik med fler finesser och funktioner och gör att de går tystare och drar mindre bränsle. På de flesta inverterelverk finns idag t.ex. en ECO-funktion som styr elverkets varvtal efter lastens behov.

Alla elverk levererar en viss "effekt", det är den Watt som visas och avser oftast storleken på ett elverk. När du valt vilken typ av elverk du vill ha, -så behöver du välja vilken storlek på elverket du behöver.

Enkelt beskrivit så vill du att elverket ger ca 20% mer än ditt behov.
Alla elverk har både en "starteffekt" och en "kontinuerlig effekt".

Vissa elektriska produkter har en "starteffekt", vilket innebär att de drar mer ström i startögonblicket. Detta kan tillexempel vara kompressorn i ett kylskåp eller för att få igång motorn på en dammsugare eller ett sågverk. Hur stor startströmmen är på olika produkter kan vara svårt att säga, men man kan räkna med att för stora, induktiva laster kan det vara 3-5 gånger den kontinuerliga effekten.

Den kontinuerliga effekten är ofta det som är angivet i apparatens märkdata. Om din produkt som du vill koppla in i elverket är märkt med 1000W så kan du utgå ifrån att detta är den kontinuerliga effekten. Det kan vara värt att känna till att de flesta elverk är märkta eller namngivna med starteffekten eftersom det talet är större – men när du räknat ut ditt behov är det ”Kontinuerlig effekt” som du ska titta efter på elverkets information.

Här ser du vårt utbud av elverk!