Solcellspaket som passar till båtar

Båt med solpanel i solsken i älv

Tänk dig att du kan ligga ute på sjön längre perioder utan att känna dig tvingad att besöka en hamn för att ladda batterierna. Med en solpanel på båten kan du ladda batterierna utan att stå vid kajen eller behöva starta en bullrig generator, solpanelen laddar så länge du har den i solen.

Våra solcellspaket inkluderar allt som du behöver för att koppla in en solpanel på ditt batteri och befintliga elsystem. Vi har tagit fram de batterier, kabeldimensioner, solcellsregulatorer, kontakter och monteringsutrustning som passar till våra paketerbjudanden för att du enkelt ska kunna koppla in solpanelen utan att behöva lära dig allt om ett solcellssystem. När du köper ett paket kopplar vi även ihop solpanelssystemet så långt som möjligt för att du inte ska blanda ihop kablaget.

Till skillnad från stuga och husvagn är yta ofta en bristvara på båtar. Därför är det viktigt att du redan innan köpet bestämmer dig för var du ska placera solpanelen och tar reda på hur stor solpanelen kan vara. Tänk också på att det ska gå ett kabelpar ifrån solpanelen, beroende på var du placerar solcellen kan det behövas göras kabelhål för att koppla ihop solcellsregulatorn och solpanelen.

Naturligtvis är det även möjligt att strunta i att fästa solpanelen. Detta gör att du enkelt kan ställa undan solpanelen då du inte behöver den.

När du fått upp solpanelen och dragit in kablaget så är det dags att skruva fast solpanelsregulatorn, den placeras förslagsvis nära din befintliga elcentral. Som du ser när du kollar bland paketen så sorterar vi paketen med typ av regulator, med MPPT eller PWM teknik. Kort sagt så är en MPPT regulator 15%-20% effektivare på att ta vara på energin från solen jämfört med en PWM regulator, om du vill fördjupa dig i teknikerna kan du läsa i blogginlägget om solcellsregulatorn.

Efter solpanelen och solpanelsregulatorn kommer systemets kanske viktigaste del, batteribanken. Har du redan ett befintligt batterisystem med laddning är det inga problem att även koppla in solcellsregulatorn direkt på batteriet, batteriet tål detta. Är det dags att byta ut batterisystemet så erbjuder vi så kallade deep cycle batterier som är gjorda för att tåla att laddas ur djupare än vanliga batterier, vi erbjuder två varianter av batterier som tål 400 st respektive 1400 st djupa urladdningar (dvs. batteriet laddas ur 70% av dess fulla kapacitet, vilket är den djupaste urladdning som rekommenderas). Tänk på att byta ut batterierna samtidigt och blanda inte batterisorter, för detta försämrar batterikvalitén!

Sista steget är att koppla in regulatorn på det befintliga elsystemet. Har du i dagsläget ingen regulator eller övervakning mellan batteriet och elsystemet rekommenderar vi att du kopplar in ditt elsystem genom regulatorn och inte direkt på batteriet, som i elschemat du finner i produktbeskrivningen för paketen. Detta rekommenderar vi för att regulatorn övervakar batteriet, och stänger av lasten om batterispänningen sjunker för mycket, detta gör att du inte riskerar att batteriet tar skada för att det blir för djupt urladdat. Har du redan en regulator med batteriövervakning behöver du inte koppla in solcellsregulatorns last utgång, solcellsregulatorn kommer då endast ladda batteriet medan du tar ut elen genom ditt befintliga elsystem.

Teori i all ära! Nu undrar du förmodligen vilken storlek på solcellsystemet du ska ha. Då det är väldigt inviduellt har vi listat ett par förslag på energiförburkare för varje solpaket så du kan få en uppfattning vad som passar just dig:

  • 50W - För små förbrukare som inte används så ofta, ex. telefonladdare, LED-belysning, radio och vattenpump
  • 100W och 2x 50W - För små förbrukare som används lite oftare, ex. telefonladdare, laptop/platta, LED-belysning, radio och energisnåla TV-apparater.
  • 200W - Som 100W paketet fast här sätter man värde på tillförlitligheten av systemet, dvs. när man väl använder det vill man att det ska fungera.

Eftersom vi har god logistik och bra fraktkontakter kan vi erbjuda dig snabb och billig frakt!

Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss via telefon eller mail.