Detaljer för offert - Fristående system

Den här offerten gäller för dig som vill ha enkel tillgång till en energikälla i fritidshus, husvagn eller båt. Denna offert är baserad på energi ifrån solpaneler, men du som även söker vindenergi kryssar bara i rutan nedan.

När du har fyllt i ditt behov och dina vistelseperioder så granskar vi detta och ställer samman en offert som specificerar det systemet som vi rekommenderar för just dig. I offerten så kommer du att finna allt som behövs för att utvinna energin från solen och lagra den i ett batteri. Detta innebär allt kablage mellan regulator och batteri till solpanel.

I formuläret nedan behöver vi veta följande saker om din anläggning: elförbrukare och vistelseperioder. Storleken på solcellsanläggningen bestäms utifrån hur många elartiklar som förbrukar den energi som solcellerna producerar, ju fler förbrukare desto fler producenter. Vistelseperioderna du fyller i använder vi för att beräkna storleken på batteribanken. Är du på anläggningen längre perioder åt gången måste batterierna ha tillräckligt med kapacitet för att räcka hela perioden.

Vid val av systemspänning anger du vilken spänning du vill ha i tillgängligt, och då finns det två alternativ: 12 volt eller 24 volt. Om du till exempel väljer ett 12 volts system innebär det att batteribanken, solceller och elartiklar är dimensionerade för att verka på 12 volt. Om du är osäker på vilken systemspänning just du ska ha rekommenderar vi dig att välja ett 12 voltssystem, detta för att det är vanligast och därmed är enklare att hitta elartiklar till. I vissa fall kan det redan vara förberett för ett 24 voltssystem, exempelvis om du har en husvagn där lampor och liknande verkar med 24 volt, rekommenderar vi att du väljer en solcellsanläggning för 24 volt. Om du vill kunna använda 230 voltsartiklar precis som du gör hemma bör du köpa med en så kallad växelriktare. Växelriktarens uppgift är att omvandla den 12- eller 24 voltslikspänningen från batteriet till 230 volt växelspänning. Detta innebär att du bara ansluter växelriktaren till vägguttaget och kopplar in exempelvis datorladdaren i växelriktaren för att ladda datorn. Tänk på att dagens finelektronik som finns i datorer och TV-apparater tar skada av växelriktare som ger ifrån sig en växelspänning som inte är en fin sinusvåg, sök därför efter växelriktare med ”Ren sinusvåg”!

För att veta hur mycket en elartikel förbrukar tittar du helt enkelt på förpackningen, på själva elartikeln eller på bruksanvisningen. Där står förbrukningen angiven i watt (W). Det är den siffran som vi vill att du fyller i formuläret nedan. Vi behöver även veta hur länge elartikeln används per dag. Om du exempelvis har tre stycken LED-lampor som förbrukar 10 watt vardera och du använder dessa lampor 2 timmar på kvällen så fyller du i som bilden nedan.

Om du inte riktigt vet hur mycket effekt din anläggning förbrukar kan du enkelt vända dig till vår lathund nedan och fylla i formuläret utifrån den:

Elartikel Förbrukning
12 volt LED-lampa 1 W
Lågenergilampa 11 W
Halogenlampa 5 W
Mobilladdare 5 W
Klockradio 3 W
Bärbar PC 120 W
24” 12 V LED-TV 25 W
46” 230 V LED-TV 48 W

Det många förbiser då de har tankarna att bygga en solcellsanläggning är vikten av att ha en bra batteribank. Enligt oss är batteribanken den viktigaste komponenten i en solcellsanläggning då det faktiskt är därifrån man tar energin ifrån då man slår på lamporna. Tyvärr är det vanligt att man väljer att spara in kostnaden för solcellsanläggningen genom att ta ett par gamla bilbatterier som stått i garaget med förhoppningar att dessa ska kunna lagra och ge ifrån sig den energin som systemet är anpassat för. Tänk dig själv hur frustrerande det är sen då man är i fritidshuset och elen bara räcker under halva vistelsen!

Det man söker då man letar efter batterier för en solcellsanläggning är batterier som ska hålla så länge som möjligt och vara anpassade för att ge ifrån sig lägre effekt under längre perioder, till skillnad från ett bilbatteri som ska kunna ge ifrån sig mycket effekt under en väldigt kort period.

Då batteribanken står för en stor del av priset i en solcellsanläggning har vi valt att erbjuda två alternativ av batterier, en batterisort som är anpassade för just solcellsanläggningar som ska tåla oregelbundna laddningar och urladdningar, och en batterisort som är billigare men har sämre egenskaper för att passa fullt ut i en solellsanläggning och inte överlever lika länge

Daglig Förbrukning

Antal Effekt Genomsnitt per dag
Övriga apparater
Dygnet runt förbrukare

Mer information

Vistelsesäsong Vilket årstid använder du systemet och vill att vi ska dimensionera efter

   

Systemspänning Vilken systemspänning vill du ha tillgång till? 12 volt är vanligast och har därmed större utbud på appater

 

Val av batterier Välj en växelrikare om du vill ha tillgång till 230 volt växelström för att xe. Ladda en bärbar dator

 
 
 stycken

Address för anläggningen